Antena Căutare

INS: Preturile productiei industriale s-au majorat cu 8,1% in septembrie fata de anul trecut

Preturile productiei industriale pe piata interna si externa au crescut in septembrie cu 8,1% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 0,9% fata de luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica, dupa ce au crescut preturile in majoritatea sectoarelor industriale.

Cele mai mari cresteri de pret
la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 10,9%, in industria prelucratoare, cu 9%, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 4,4%, si in industria extractiva, cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative au avut loc la produsele din industria energetica, de 11,7% si la cele din industria bunurilor intermediare, de 8,3%. Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent, cu o crestere de 6,7%, cele din industria bunurilor de capital, la care preturile au urcat cu 3,6%, si produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, care au urcat cu 3,5%.

Fata de luna august, preturile productiei industriale pentru piata interna s-au majorat cu 0,7%, iar cele pentru piata externa cu 1,3%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de 1% in industria prelucratoare, de 0,4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si tot de 0,4% in industria extractiva. Preturile produselor la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat la acelasi nivel cu cel din luna anterioara.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scumpiri de 1,5% in industria energetica, de 0,8% in industria bunurilor de folosinta indelungata si in industria bunurilor intermediare si de 0,5% in industria bunurilor de uz curent si in industria bunurilor de capital.

Citeste si Financiarul

Foto: Intact Images

The Economist: Europa se prabuseste sub ochii nostri. Premierul Greciei joaca la cacealma... Traian Basescu: "Este exclus ca Romania sa intre intr-un derapaj, atata timp cat respectam acordul cu FMI, CE si BM...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x