Antena Căutare

Erorile grave care au dus la incendiul de la nunta din Irak. Gestul făcut de angajați când au apărut primele flăcări

O eroare gravă din partea proprietarului locației unde se desfășura nunta, atunci când a pornit incendiul, a dus la îmbulzeală și panică generalizată. Acesta a crezut că s-a produs un scurtcircuit și a decis să stingă luminile, în timp ce focul deja cădea peste oameni. Aceștia s-au luptat pentru viața lor în întuneric.

colaj foto cu victimele incendiului de la nunta din irak Galerie
Erorile grave care au dus la incendiul de la nunta din Irak. | Captura Youtube

La o nuntă din Irak care a avut loc într-o sală cu o capacitate declarată de "nu mai mult de 400 de persoane", au murit 107 oameni într-un incendiu, conform declarațiilor ministrului de interne, Abdel Amir Al-Shammari, făcute într-o conferință de presă.

În ciuda capacității limitate a sălii, în acea seară erau prezente peste 900 de persoane, potrivit afirmațiilor sale, și incendiul care a izbucnit în noaptea de 26 septembrie a fost clasificat drept un accident.

Citește și: Momentul în care un bărbat bagă mâna în flama artificiilor și hârtie și nimic nu ia foc |Video. Ipoteze după incendiul de la nuntă

Proprietarul sălii, crezând că un scurtcircuit a provocat incendiul, a întrerupt curentul electric și a aruncat sala în întuneric, provocând "haos, panică și o debandadă"

"Principala cauză" a incendiului a fost reprezentată de patru artificii care au aruncat ploi de scântei la o înălțime de patru metri (13 picioare), a declarat Faleh, adăugând că acestea au aprins panourile prefabricate din tavan, dar și decorațiunile sălii.

Shammari a declarat că proprietarul sălii, crezând că un scurtcircuit a provocat incendiul, a întrerupt curentul electric și a aruncat sala în întuneric, provocând "haos, panică și o debandadă", potrivit newarab.com.

Dintre cele 14 persoane arestate anterior de forțele de securitate, patru, inclusiv proprietarul localului, erau direct responsabile pentru instalarea artificiilor, a declarat Faleh.

Atât mirele, cât și mireasa au supraviețuit incendiului.

Furia publică a crescut din cauza numărului mare de victime, care conform generalului Saad Faleh, șeful comisiei de anchetă, ajunsese la 107 în prezent.

Incendiul care a cuprins o sală de nunţi aglomerată dintr-un oraş din nordul Irakului, soldat cu moartea a peste 100 de persoane, a fost cauzat de o "neglijenţă gravă" şi de lipsa măsurilor de siguranţă, potrivit rezultatelor unei anchete guvernamentale privind dezastrul, informează Reuters.

"Incendiul a fost accidental şi neintenţionat şi a avut loc din cauza unei neglijenţe grave", se arată în concluziile anchetei.

"Folosirea de decoraţiuni inflamabile a ajutat ca focul să se răspândească rapid şi a transformat sala într-o minge de foc", a declarat Shammari.

Flăcările au blocat oamenii în interiorul sălii de nunţi, iar echipele de salvare s-au chinuit să ajungă la ei, deoarece uşile erau puţine şi mici, a declarat Shammari.

Cel puţin 150 de persoane au fost rănite în incendiul care a avut loc în oraşul

Shammari a precizat că printre cei concediați se numără: primarul din Qaraqosh; directorul municipalității; șeful diviziei de turism și recreere; un funcționar din domeniul electricității; și șeful departamentului de stingere a incendiilor și de securitate din cadrul corpului de apărare civilă al provinciei Nineveh.

Șeful Apărării Civile se va confrunta cu o comisie disciplinară, a adăugat Shammari.

Pe lângă neglijență, oficialii au fost concediați pentru "eșecuri în exercitarea atribuțiilor lor", a spus el.

"Primarul a fost neglijent: sala a fost construită ilegal pe terenul respectiv, dar primarul a autorizat punerea în funcțiune a acesteia, fără aprobarea altor agenții publice", a declarat ministrul.

Proprietarul a primit ordin să îndepărteze tavanul când s-au făcut verificări la începutul anului 2023

Protecția Civilă a efectuat o inspecție a locului la începutul acestui an, iar proprietarul a primit ordin să îndepărteze tavanul până în octombrie, din cauza materialelor sale foarte inflamabile, a adăugat el.

Standardele de siguranță sunt adesea prost respectate în Irak, o țară care încă se recuperează după decenii de dictatură, război și tulburări și care rămâne afectată de corupție, proastă gestionare și infrastructură adesea dărăpănată.

Ministrul de interne a estimat bilanţul morţilor la 107 şi a precizat că grupul de anchetă a propus ca guvernul să ofere sprijin financiar familiilor celor decedaţi şi răniţi. Anchetatorii au recomandat, de asemenea, să se ia măsuri legale împotriva oficialilor locali.

Citește și: Victimele incediului de la nunta din Iark au fost duse pe ultimul drum în sicrie albe. Zid uman în jur, în urmă cenușă | FOTO

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x