Antena Căutare

Cea mai lunga zi din an: Afla ce superstitii si vraji sunt legate de solstitiul de vara!

Solstitiul de vara este momentul ce marcheaza inceputul verii astronomice. Astfel, in ziua de 21 iunie ne putem bucura de mai multe ore de soare decat in oricare moment al anului. Insa solstitiul de vara a constituit, inca din Antichitate, prilejul unor ritualuri, vraji si sarbatori.

Locuitorii din nord se pot bucura astazi de un eveniment care are loc doar o data pe an: crepusculul capata durata maxima din intreg anul, noaptea transformandu-se in zi. De aceea, evenimentul era foarte important in lumea antica, fiind marcat prin traditii, festivaluri si obiceiuri inedite.

Denumirea de solstitiu provine din limba latina si se traduce ca "soarele oprit", fenomenul fiind considerat un punct de rascruce, care favorizeaza puternic magiile si incantatiile. La noi in tara, solstitiul este legat de sarbatoarea de Sanziene.

Sarbatoarea celtilor - "Ziua miezului de vara"

Celtii considerau ca noul an incepea atunci cand dragonul "anului apus" era ucis si aparea un nou dragon, mai puternic. Acest festival plin de fast celebra incornorarea "Regelui Stejar" si "Apogeul Luminii". Celtii numeau solstitiul si "Ziua miezului de vara", celebrandu-l prin ospete care mai de care, jocuri si focuri de tabara in paduri.

Sarbatoarea Galilor - "Epona"

In vechea Galie, solstitiul de vara era celebrat prin ofrande aduse zeitei Epona, care era portretizata printr-o femeie care calareste o iapa. De aceea, figura antica mai era cunoscuta si ca "zeita cailor", simbolizand fertilitate si bogatie.

2012/06/21//601203-summersolstice.jpg

Sarbatoarea romanilor - "Vestalia"

Sarbatorita intre 7 si 15 iunie, festivalul roman "Vestalia" era dedicat zeitei caminului si a familiei, Vesta. In aceasta perioada, femeile care vroiau sa se marite, aveau voie sa mearga in templele zeitei, care, in restul anului, erau locuite doar de fecioare.

Sarbatoarea suedezilor - "Arborele bogatiei"

Cand avea loc solstitiul de vara, vechii suedezi isi luau in casa un arbore, pe care il impodobeau cu bogatii adunate pe parcursul anului. In acelasi timp, femeie se imbaiau in rauri, pentru a aduce ploaia pe parcursul anului.

Talismanul norocos

Cu o zi inainte de solstitiu, doritorii pot lua o bijuterie de aur, pe care sa o puna intr-un vas termorezistent, pe care sa il umple cu ierburi aromate. In dimineata zilei solstitiului, se scoate bijuteria din vas si se trece prin flacara alba sau galbena a unei lumanari.

In acest mod, bijuteria este purificata cu elementul focului. Ierburile de ard cu flacara respectiva, pentru a-si raspandi mirosul. Bijuteria se lasa afara, sub soarele solstitiului. Seara, bijuteria se tine strans in mana, practicantul trebuind sa se concentreze asupra celei mai arzatoare dorinte, pe care sa o pronunte apoi cu glas tare, de trei ori.

Foto: examiner.com

VIDEO! Horoscop 22 iunie: Vezi ce iti rezerva astrele!... Padurea amazoniana a fost scoasa la licictatie pe internet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x