Antena Căutare

Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere

În această noapte, creștini ortodocși participă la slujba de Înviere. Ei se vor întoarce acasă cu Lumina Sfântă. În ciuda prognozei nu tocmai favorabile, românii vor ieși din case. Iată ce semnificație are ploaia în această noapte sfântă.

colaj lumânare de înviere n plin plan și oameni, pelerini sub umbrele și femeie care ține o carte bisericească și o lumânare aprinsă Galerie
Ploaia are o semnfificație deosebită în această noapte sfântă | Shutterstock

În noaptea dinspre 4 spre 5 mai se ține slujba de Înviere. Milioane de oameni se vor aduna în curțile bisericilor pentru a primi Lumina Sfântă.

Citește și: Cum circulă metroul și autobuzele de Paște 2024. Programul anunțat de Metrorex și STB pentru noaptea de Înviere

Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere. Semn bun sau rău?

Aceasta este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creștin-ortodox, dând speranță fiecărui muritor. Conform prognozei meteo, în această zi cerul este mai mult înnorat. Astfel că români se vor pregăti cu umbrele pentru noaptea de Înviere.

Citește și: Ora până la care se ține post negru în Vinerea Mare. Are legătură cu un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos

Dacă se vor arăta stropi de ploaie, potrivit unei surse, reprezintă un semn divin.

Conform credinței populare, dacă plouă în noaptea de Înviere cerurile varsă lacrimi pentru suferința îndurată de Mântuitorul Iisus Hristos și pentru trecerea Sa în neființă.

De asemenea, în popor se crede că ploaia din noaptea de Înviere reprezintă fertilitate și belșug, recoltele fiind bogate peste an.

Citește și: Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul

Obiceiuri în noaptea de Înviere

Potrivit sursei menționate, Lumina Sfântă trebuie păstrată și după slujbă și adusă în casele credincioșilor. Lumânarea folosită se poate reaprinde în momentele de cumpănă ale familiei.

Citește și: Fructul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște! Îmbunătățește digestia și previne balonarea

La masa de Paște se mănâncă miel, acesta fiind simbolul Mântuitorului.

O tradiție care a fost adoptată și în România este venirea iepurașului. Acesta le aduce copiilor în dar coșuri cu ouă colorate și dulciuri.

Citește și: EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1: transmisiuni LIVE

Rugăciunea care se rostește de Paște

O rugăciune puternică ce poate fi rostită în ziua de Paște este următoarea:

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele.

Citește și: Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri

Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024, tradiții și obiceiuri. Când este și ce rugăciuni se spun

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”

Ora până la care se ține post negru în Vinerea Mare. Are legătură cu un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hrist... Patriarhul Daniel a transmis un mesaj în Pastorala de Paște. „Vindecarea de boli nu este ultimul scop al venirii Domnulu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x