Antena Căutare

Cum se ține post de Înălțarea Sfintei Cruci. Ziua Crucii pică pe 14 septembrie 2023

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, așa cum mai este cunoscută în popor, este prăznuită de credincioși pe 14 septembrie 2023. Aceasta este a doua cea mai importantă sărbătoare a toamnei.

colaj cruce biserica Galerie
Cum se ține post de Înălțarea Sfintei Cruci. Ziua Crucii pică pe 14 septembrie 2023 | Shutterstock

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai importante pentru credincioși și este prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie. Sărbătoarea de Înălțarea Sfintei Cruci marchează însă două evenimente deosebite de importante. Primul este aflarea crucii, reprezentat de răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos și Înălțarea sa.

Al doilea eveniment din istoria sărbătorii Ziua Crucii este aducerea Sfintei Cruci de persii păgâni, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea, dar Înălțarea Sfintei Cruci a început să se sărbătorească abia câteva secole mai târziu la Constantinopol.

Citește și: Ce legătură există între rostirea rugăciunii Tatăl Nostru și sănătate. Dezvăluiririle cunoscutului medic Vlad Ciurea

De ce ținem post de Înălțarea Sfintei Cruci

În primul rând, Înălțarea Sfintei Cruci se cinstește cu post pentru că ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului. Biserica Ortodoxa nu desparte pe Mantuitorul de Crucea Sa, astfel încât Ziua Crucii este marcată diferit față de o altă sărbătoare. Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru.

Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Cum se ține postul de Ziua Crucii - alimente interzise

În fiecare an, pe 14 septembrie, credincioși prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci prin post aspru. Ca în orice altă perioadă de post, de Ziua Crucii, enoriașii trebuie să renunțe la mâncărurile care conțin alimente de origine animală.

Mai mult decât atât, tradițiile populare spun că laptele, ouăle și carnea nu sunt sigurele alimente interzise pe 14 septembrie 2023. Potrivit acestora, de Ziua Crucii nu se mănâncă nici struguri, prune, pepeni sau usturoi, sau alte legume ori fructe care prezintă semnul sau forma Sfintei Cruci.

Citește și: Rugăciunea puternică ce îi scapă pe credincioși de farmece și blesteme. Când și cum trebuie rostită

Chiar dacă acestea ar putea fi considerate de post, de Înălțarea Sfintei Crucii, credincioșii le evită. Persoanele care au organismul mai puternic pot sa urmeze un post negru de Ziua Crucii. Postul de Înălțarea Sfinte Cruci trebuie sa fie însoțit și de rugaciuni spuse din suflet.

Alte obiceiuri pe 14 septembrie 2023

Ziua de 14 septembrie este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui.

Tocmai din aceste denumiri populare se deprind și celelalte obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie de Înălțarea Sfintei Crucii. Potrivit tradiției de la sate, se crede că începând cu data de 14 septembrie, şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară.

Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli sau la streşinile caselor, pentru a le feri de rele. Tot în această zi, în Bucovina, oamenii atârnau busuiocul sfinţit, în ramurile pomilor fără de rod pentru a avea o recoltă bogată.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x