Antena Căutare

Categoria de români pentru care pensiile vor crește cel mai mult! Anunțul lui Daniel Baciu: „Vor fi creșteri spectaculoase”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a spus care sunt categoriile de români care vor primi majorări din septembrie. De asemenea, Daniel Baciu a precizat și când vor primii oamenii deciziile de recalculare.

Categoria de români pentru care pensiile vor crește cel mai mult! Anunțul lui Daniel Baciu: „Vor fi creșteri spectaculoase” Galerie
Categoria de români pentru care pensiile vor crește cel mai mult! Anunțul lui Daniel Baciu: „Vor fi creșteri spectaculoase” | Hepta/Captură Facebook

Daniel Baciu a transmis la România TV că pensiile românilor intră într-un proces de recalculare și nu mai este mult până când aceștia vor primi deciziile din care vor afla câți bani în plus vor primi de la 1 septembrie 2024. Iată declarațiile sale!

Citește și: Cine sunt românii care pot beneficia de pensie din mai multe țări. Cât trebuie să muncească în străinătate

Daniel Baciu: „Au fost multe inechități care s-au adunat de-a lungul timpului”

Prin recalcularea pensiei, guvernanții promit că toate inechitățile din sistem vor fi eliminate.

„Deja lucrăm la softul care va recalcula toate aceste dosare pe care colegii au făcut baza de date solidă. În septembrie, oamenii să-și primească pensiile recalculate. Să finalizăm acest proces în timp util. Au fost multe inechități care s-au adunat de-a lungul timpului.”, a declarat Daniel Baciu la România TV.

Șeful Casei Naționale de Pensii a dat și un exemplu concret, în care o pensie va crește cu aproape 50%.

„Vorbim despre un bărbat zidar. Acum are o pensie în plată de 3.186 lei, cu un număr de puncte de 51. Stagiul de cotizare este compus din stagiu contributiv și necontributiv. Avem 14 ani condiții speciale, stagiu asimilat, și avem acel spor pentru anii de grupă de muncă. Total stagiu este de 39 de ani, patru luni și șapte zile. Stagiul contributiv este de 33 de ani și două luni. Se calculează punctele de stabilitate. Avem pe tranșe de vechime. Adunăm acest număr de puncte de stabilitate – cinci puncte în plus pentru acest domn zidar care le realizează peste aceste puncte stabilitate pe contributivitate. Rezultă un număr de 56 de puncte. Pe noua formulă de calcul rezultă un cuantum de pensie de 4.568 lei după recalculare. O creștere de 1.400 lei, cu 43,37% creștere.”, a explicat Daniel Baciu pentru sursa citată mai sus.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie.”, a mai spus Daniel Baciu la România TV.

Pensiile care vor crește cel mai mult

Daniel Baciu a mai precizat că vor crește în special pensiile mici, oferind exemplul unei țesătoare care lucrează de 40 de ani.

„Vor crește în special pensiile mici care, unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009, unde au o contributivitate superioară celor 25 de ani care reprezintă stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare și au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie.

De exemplu, o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani va primi o creștere de aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie. Dacă a muncit 40 de ani, va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 puncte + 5 X 0,75 puncte + 5X1 punct = 11,5 puncte. La acestea se adaugă punctele de contributivitate.”, a mai spus Daniel Baciu pentru sursa citată.

Citește și: Un nou prag de studii va fi recunoscut ca vechime la pensie, începând cu 2024

Silvestru Șoșoacă a făcut dezvăluiri neașteptate despre divorțul de Diana Șoșoacă. Ce mărturisește despre fosta lui soți... Gestul superb al unei polițiste pentru femeile diagnosticate cu afecțiuni oncologice. Maria i-a impresionat pe colegii d...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x