Antena Căutare

Operație în premieră la Iași! Cum a reușit o tânără să scape de dializă. „Am avut inima cât un purice”

O mamă i-a oferit fiicei ei, în vârstă de 24 de ani, o nouă șansă la viață, după ce i-a donat un rinichi. Tănăra a fost supusă unei proceduri prin care au fost îndepărtăți toți anticorpii .

Operație în premieră la Iași! Cum a reușit o tânără să scape de dializă. „Am avut inima cât un purice”
Tânăra a primit o nouă șansă la viață

Ina Ţurcan a fost diagnosticată în primăvara anului 2018 cu insuficienţă renală. Analizele la care a fost supusă negau compatibilitatea organismului ei cu rinichii mai multor rude. Toată familia fetei s-a oferit să o ajute, însă medicii ieşeni de la Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon au descoperit, de fiecare dată un „cross-match pozitiv“, ceea ce însemna că organismul ar fi respins imediat noul rinichi.

„Varianta era cu totul nefericită. Dacă este un cross-match pozitiv de la o rudă, lucrul acesta ar fi fost mult mai amplificat de la un necunoscut, aşa că ea ar fi fost condamnată la dializă toată viaţa”, a declarat Adrian Covic, medic nefrolog în cadrul instituţiei medicale.

Medicii au găsit o soluție, iar în cele din urmă mama acesteia a reușit să îi doneze un rinichi. Procedura la care a fost supusa pacienta reprezintă o premieră în România.

„Am luat decizia să iniţiem o procedură de desensibilizare. Am internat-o şi am iniţiat un program special: o dată la 2-3 zile s-a făcut un proces care a îndepărtat toţi anticorpii. Pacienta a fost perfuzată cu imunoglobulină, s-a testat, ne-am luat supramăsuri şi abia apoi, după o săptămână, a fost redus cross-match-ul, dar nu de tot. S-a prezentat situaţia familiei şi s-a mers mai departe. Am avut inima cât un purice, nu vă ascundem. Nu au apărut infecţii, transplantul s-a desfăşurat cu bine şi acum, la o săptămână de la intervenţie, pacienta este cu funcţie renală normală”, a declarat Adrian Covic, medic nefrolog la Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon.

A cedat! Gheorghe Dincă, declarații cumplite despre Luiza Melencu: „Numai eu și Dumnezeu știm!”... Constanţa: Patronul restaurantului Beirut, unde în 2014 trei tinere şi-au pierdut viaţa, condamnat definitiv la opt ani ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x